Sivu 1/1
Huonoja kuvia
Lähetetty: 07.06.2007 14:59
Kirjoittaja Jallu
Esim. Koski Tl rippikirja 1804-1809 osa kuvista on huonoja, eli ei saa mitään selvää. Miksi näin. Eikö ole mitään laatuvaatimuksia ja tarkastusmenetelmää, että mitä laitetaan esille SSHY sivuille.
Lähetetty: 07.06.2007 17:41
Kirjoittaja jani
Tarkoittanet ilmeisesti tämän kaltaisia kuvia:
http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/ ... 22/121.htm
Kuva on kieltämättä tärähtäneen näköinen. Itse en ole Koski Tl:n mikrofilmejä selaillut, joten en tiedä onko kyseessä skannauksessa tapahtunut virhe vai mikrofilmauksessa tapahtunut virhe, niitäkin näkyy. Tai joskus poikki mennyt mikrofilmi on korjattu kontaktimuovilla, jolloin peittyneistä kuvista ei saa millään digitoitua lukukelpoista tekstiä (Ikaalisten RK 1795-1803 kuvat 196-201).
SSHY:llä ei ole mahdollisuutta tarkastaa jokaista kuvaa etukäteen. Tällä hetkellä kuvien käsittely on yhden henkilön kontolla, nettisivuja hoitaa allekirjoittanut ja tietokantaa ja muuta tietotekniikkaa kaksi henkilöä. Tämän lisäksi yhdistyksessä toimii sihteeri.
Laatuvaatimuksia on vaikea esittää vapaaehtoistyön tekijöille, tosin olemme niitä yhdistyksen alkuajoista kiristäneet (esim. digikameralla lukulaitteelta otettuja kuvia ei enää oteta vastaan). Pyrimme kouluttamaan digitoijia, jotta kuvien laatu paranisi ja uusia diigtoiia olemme pyytäneet tekemään testiskannauksia jotta voimme tarvittaessa antaa lisäohjeita ennen varsinaisen skannaustyön alkamista. Tietysti itse lähemateriaali aiheuttaa joissain tapauksissa kuvan huonon laadun (mikrokortit, yli/alivalottunut mikrofilmaus), näissä tapauksissa voidaan korkeintaan koittaa saada sama materiaali toisesta lähteestä huonon tilalle (jos vapaaehtoinen on valmis maksamaan toisen kaukolainamaksun saman materiaalin tilaamisesta).
Jos joku tuntee pystyvänsä käymään läpi ne n. 50 000 kuvaa jotka kuvapalvelimellemme lähetetään tällä hetkellä kuukausittain, poimimaan sieltä ne huonolaatuiset kuvat, ottaa yhteyttä kuvien vapaaehtoiseen digitoijaan ja pyytää kuvien tilalle uusia kuvia (joissa saattaa mennä jokunen kuukausi, koska vapaaehtoinen digitoija on luultavasti jo palauttanut kaukolainatut filmit takaisin arkistoon) niin hän voi ottaa yhteyttä info-osoitteeseemme. Mielellämme otamme toimintaan mukaan lisää aktiivisia henkilöitä. Meillä viidellä kun on kädet täynnä töitä omissa osa-alueissamme omien palkkatöidemme ohella. Niistä taas ei voi karsia, kun syödäkin täytyy. :)
Pikaisena väliaikatietona ilmoitettakoon, että palvelimella odottaa käsittelyä noin 40 kirjaa, joissa on kuvia kaiken kaikkiaan noin 12500 (arvio, koska palvelimella on myös korjausta ja varmuuskopiointia odottavia kuvia; yhteensä kuvia palvelimella on reilu 16 000, joista osa on ns. multipage-tiedostoja, jotka saattavat sisältää toista tuhatta kuvaa per tiedosto). Kuvankäsittelijämme tekee töitä yötä päivää (kirjaimellisesti) saadakseen nämä kuvat kaikkien tutkittavaksi, mutta lisää siirtyy palvelimelle koko ajan. Tälläkin hetkellä palvelimelle on tulossa Kiskon lastenkirja 1837-1862.
Olisimme riemuissamme, jos saisimme kuvankäsittelijämme rinnalle toisen vapaaehtoisen, joka pystyisi tällaiseen kuvien massamuuntoon. Yksi henkilö kun pystyy korkeintaan noin 3000 kuvan käsittelyyn päivässä. Vapaaehtoiset voivat ottaa yhteyttä SSHY:n info-osoitteeseen.
Lähetetty: 07.06.2007 18:54
Kirjoittaja Jallu
Ymmärän kyllä tämän työvoimapulan, mutta toisaalta mitä hyötyä on tärähtäneistä kuvista, ei mitään. Alkaa vain juttu kiertää, että kaikki kuvat ovat heikkotasoisija. Vaikka kysymyksessä on vapaa ehtoinen työ, ei mentäisi siitä yli missä aita matalin. Tämä homma on sentään ainutlaatuista, siksi olisi pidettävä taso korkealla alusta asti. Ilmeistä on, että kuvaajan vastuuta on lisättävä, eli hänen on tarkistettava työnsä ja sitouduttava siihen että kuvat on ok. Eli luotava pelisäännöt miten toimia niin ikävävältä kuin ehkä säännöt tuntuvat. Mutta järkevin tapa on se, että kuvatessa tarkastus hoidetaan, koska silloin se järkevin tehdä, vaikka veisi enemmän aikaa. Koska varmasti tämä joskus myöhemmin korjaus on varmasti työlläänpää.
Lähetetty: 07.06.2007 19:11
Kirjoittaja Jallu
Olisimme riemuissamme, jos saisimme kuvankäsittelijämme rinnalle toisen vapaaehtoisen, joka pystyisi tällaiseen kuvien massamuuntoon.
Kerro mitä tuo massamuunto on. Onko vaikeata. Mikä on laitevaatimus.
Lähetetty: 07.06.2007 21:24
Kirjoittaja jani
Kysyin asiaa Koski Tl:n digitoijalta ja hän lupasi katsoa onko vika ollut filmissä (kyseessä on siis tuo JK 222, samanlaisia kuvia on vielä seuraavan rippikirjan alussa).
Totta, tarkastus pitäisi tehdä jo digitointivaiheessa. Tällöin tietenkin tarkastus jää jokaisen skannaajan kontolle. Juuri siitä syystä näitä kursseja järjestetään. Mielestäni kuitenkin suurin osa kuvista on hyvälaatuisia, joten en nyt sanoisi, että "kaikki kuvat ovat heikkotasoisia". Ja kokemuksen karttuessa toivon mukaan näistä heikkolaatuisista kuvista päästään sitten eroon. Osia kuvista on digitoitu uudestaankin toisten vapaaehtoisten toimesta, jotta ollaan saatu paremmat kuvat arkistoon.
Kuvankäsittelyyn soveltuu ilmainen XnView-ohjelma. Sillä kuvat muunnetaan oikeaan muotoon ja oikean kokoiseksi (tarvittaessa myös nimetään uudestaan). Kuvien mukana tuleva tallennuslomake täytyy tarkistaa Excellillä tai OpenOfficella (OO on ilmaisohjelma), tarvittaessa kirjalle täytyy tehdä "tyhjä" tallennuslomake, johon kirjataan kirjan perustiedot (lähde, kuvamäärä, jne).
Sen lisäksi tarvitaan laajakaistayhteys, sillä kuvat pitää ladata omalle koneelle, muuntaa ja sitten siirtää takaisin palvelimelle (siirtoon olemme käyttäneet WinSCP-ohjelmaa, se on myöskin ilmainen) ja sitten kuvat viedään tietokantaan Putty-ohjelman avulla (vaatii muutaman unix-komennon tuntemista). Tietysti kovalevytilaa pitää olla omalla koneella runsaasti (yhden kirjan alkuperäiskuvat vievät tilaa muutamasta sadasta megasta muutamaan gigaan) ja mielellään myös polttava dvd-asema, jolla saadaan varmuuskopiot tehtyä.
Eniten aikaa menee kuvien siirrossa ja muunnossa, mitä parempi tietokone/yhteys on, sitä nopeammin tämä hoituu. Hitaammallakin koneella kuvankäsittelyohjelma saattaa kaatua muistin vähyyteen.
Niin, melko tarpeellista on myös tuo irkkailu, tuolla irkissä suurin osa Digiarkiston aktiiveista käy keskustelua ylläpidosta jne. Eli IRC-ohjelma olisi hyvä hallita myös.
Annan varsinaisen kuvankäsittelijämme lisätä tähän muuta tarpeellista, itse kun en sitä niin paljon hallitse kun ei ole ollut aikaa paneutua siihen. Hän tietää paremmin laitevaatimuksistakin.
Jos tästä tuli lisää kysymyksiä, koitan vastata niihin parhaani mukaan. Tai sitten haen käsiini jonkun, joka osaa niihin vastata. :)
Lähetetty: 08.06.2007 08:23
Kirjoittaja eijali
Jallulle sen verran sanoisin, että vaikka en tästä Koski TL kuvien epätarkkuuden syystä tiedäkään, niin ainakin minulle on kerran sattunut digitoitavaksi läänintilirulla, jossa kaikki kuvat oli alunperin filmattu epätarkasti, eikä siinä auttanut, vaikka olisi miten säätänyt. Kuitenkin digitoin ko rullan, koska ajattelin, että ehkä kuvista saa edes jotain selvää ja ainakin näkee, ettei juuri sitä rullaa kannata kenenkään itselleen edes tilata. En tiedä, onko vika ollut itse alkuperäisessä filmauksessa vai onko rullan kopiointi vain epäonnistunut. Ja kun esim. kirkonkirjafilmi on oikein suttuinen, niin tietää, että joutuu etsimään toisen lähteen, jos juuri se oma sukulainen sattuu siihen huonoon kohtaan. Niin kuin tietysti käy, ainakin minulle. Sehän on Murphyn laki. Ja usein näissä tilanteissa, joissa sattuu huonoja tai epäonnistuneita kuvia tulemaan, niin ei kulu kauaa, kun joku toimittaa paremmat kuvat tilalle, jos se on mahdollista ja sellaisia on yleensä saatavillakaan.
Terveisin Eija L.
Lähetetty: 09.06.2007 00:05
Kirjoittaja jani
Koski Tl:n kuvien epätarkkuuden syyksi paljastui virhe tarkennuksessa skannausvaiheessa. Kyseinen skannaaja on lupautunut digitoimaan pilalle menneet kuvat uudestaan syksyllä.
Kiitokset Jallulle asian esille tuomisesta, muuten olisivat kuvat luultavasti jääneet korjaamatta.
Lähetetty: 24.06.2007 11:01
Kirjoittaja tiitus
Hei,
tosiaan on hyvä tuoda esiin jos on joitakin puutteita/virheitä kuvissa
ilmenee, inhimillisiä virheitä tapahtuu meillä kaikilla.
Varmasti kaikki pyrkivät parhaimpaansa ja kovasti yritämme opastaa ja
kouluttaa jotta kuvien laatu pysyisi parhaana mahdollisena.
Tätä vaikeuttaa kuvien suuri määrä, niin digitoijilla kuin myös noiden
kuvien eräajoissa. Varsinkin niillä skannaajilla joiden kuvamäärät ovat
tuhansia viikossa, mukaan mahtuu aina rikkinäisiä kuvia. Kuvat voivat
"hajota" myös jos siirtoyhteys pätkii. Pätkimisen aikana siirtymässä ollut
kuva voi olla vain puolittainen. Monesti kuvankäsittely ohjelma löytää
nämä vialliset kuvat mutta ei aina, joten kannattaa aina tutkia vielä omat
kuvat netistä, jotta ne on kaikki siellä oikein.
Voi olla että korjauksia ei kuulu eikä näy, mutta johtuu siitä että nytkin
tulee kuvia ovista ja ikkunoista, joten ne pitää saada nettiin.
Sitten kun on "hiljasempaa" aikaa ehdimme käydä läpi korjauksia.
Enemmän kuin tervetullutta olisi saada talkoolaisia myös tämän kuvamassan
käsittelyyn ja siihen korjailuun.
Vielä muistutan siitä että aina jos saamme jostain heikkolaatuisesta
erästä paremman satsin niin kuvat korvataan niillä.
Tulevaisuudessa varmasti noita korjauksia tehdään enemmän, niin kuvien
kuin myös tallennuslomakkeiden osalta. Valmiiksihan digiarkisto ei tulisi
vaikka kaikki kirkonkirjat jo siellä olisikin
Aina riittää parantamista ja
kehittämistä.
-timo-