Sivu 1/1

Kirkonkirjojen digitoiminen

Lähetetty: 06.06.2013 07:16
Kirjoittaja Annu
Pidetäänkö tulossa-listaa enää yllä lainkaan?

Varsinais-Suomesta siellä ylhäällä kerrotaan, mutta ne muut, jotka siellä esiintyvät ovat kaksi vuotta vanhoja varauksia.

Onko niin, että nyt niin, että on keskitytty tuomiokirjoihin ja alkuperäisten kirkonkirjojen kuvaamiseen ja
filmeiltä ja korteilta skannaaminen loppunut tai ei enää kelpaa?

Vai puuttuuko skannaajia?

Minusta tärkeintä olisi saada kaikki kirkonkirjat vuoteen 1910 sivuille.

Re: Kirkonkirjojen digitoiminen

Lähetetty: 07.06.2013 19:13
Kirjoittaja Timo
Tulossa-listaa ei nähtävästi enää päivitetä, kun viimeinen siinä oleva varaus on kesäkuulta 2011. Uusia kirkonkirjoja on kyllä tullut nykyhetkeen saakka (joskin viimeisen vuoden ajan vain jäsenpuolelle), mutta niiden varauksia ei ole julkaistu. Omalta kohdaltani voin sanoa, että olen viimeisen puolentoista vuoden aikana digitoinut n. 20 kirjaa, joista olen joka kerta tehnyt varauksen mutta kertaakaan sitä ei ole tulossa-listaan päivitetty. Kerran kävi jopa niin, että pari päivää sen jälkeen, kun olin tehnyt varauksen, tulikin kyseinen kirja jonkun toisen digitoimana. Onneksi en ollut vielä ehtinyt aloittaa kyseistä kirjaa, ettei tullut tehtyä päällekkäistä työtä.

Re: Kirkonkirjojen digitoiminen

Lähetetty: 07.06.2013 22:03
Kirjoittaja Annu
Voi siis käydä vaikka niin, että tulee tehtyä turhaa työtä. Huolestuttavaa!

Tähän kaivattaisiin esim. toiminnanjohtajalta tieto, miten asia nykyään on hoidettu.

Ainakin silloin helposti jää skannaajien joukosta pois ja kuitenkin olisi tärkeää saada nimenomaan
kirkonkirjat skannattua.

Niistä, kun nyt ja jatkossa suurin hyöty on aloittaville sukututkijoillle ja myös jo pitemmille ehtineille.
Ja ne myös suurelle osalle sukututkijoita ovat ne, joita yleensä lainkaan tarvitsevat oman sukuselvityksen tekoon.


Annu

Re: Kirkonkirjojen digitoiminen

Lähetetty: 12.06.2013 16:01
Kirjoittaja piilahti
Hei,

Tulossa-listaa ei valitettavasti tällä hetkellä päivitetä. Tämä johtuu osin siitä, että monesti varsin pian digitointivarauksen jälkeen aineisto saapuu palvelimelle, ja näin listalle lisätty tieto tarvitaan poistaa sieltä varsin nopeasti. Listan päivittäminen tehdään manuaalisesti ja se on työlästä. Viimeisen 30 päivän uutuuksien luettelo löytyy joko jäsensivuilta tai Uutta-sivuston kautta.

Ennen digitoinnin aloittamista kannattaa tehdä työn varaus. Lisäksi voi tiedustella skannattavaksi aiotun aineiston varaustilannetta joko sähköpostitse osoitteesta info (at) sukuhistoria.fi tai täällä keskustelufoorumin Digitoiminen-osiossa.

Kirkonkirjoja sekä skannataan että alkuperäiskuvataan edelleen. Vaikka kuvatietokantamme täydentyy kiitos runsaan vapaaehtoistyön, lisävoima ovat aina tervetullutta. Tärkeää olisikin saada kuvatuksi sataa vuotta vanhempi kirkonkirja-aineisto muita lähderyhmiä, kuten tuomiokirjoja ja sotilaslähteitä, unohtamatta. Mitä kattavammin aineistoa sivustollamme, sitä paremmin se palvelee käyttäjiä.

Tervetuloa mukaan mielenkiintoiseen digitointityöhön. Omakohtaisten tavoitteiden ei tarvitse olla mittavia. Jo paristakin kirjasta koituu suuri ilo niin itse kuvaajalle kuin muille aineiston käyttäjille. :)

Ystävällisin digitointiterveisin,
Kari-Matti P.