Sivu 1/1
Kymenkartanon provinssin henkikirja
Lähetetty: 01.07.2013 14:31
Kirjoittaja marjukka56
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12243387 Havo Savitaipale. Mitä lukee Adam Hesekielinpojan ja vaimon jälkeen? Tarkoittaako tuo: Adamin veli Johan ja vaimo? Vai Adamin poika Johan ja vaimo? Entä seuraavalla rivillä oleva Johan? Oliko hän Johanin vai Adamin poika?
Re: Kymenkartanon provinssin henkikirja
Lähetetty: 01.07.2013 17:28
Kirjoittaja timotk
Hafwo oli kruununtila (Crono).
Adam Eskelinpoika oli luultavimmin elossa, mutta ei enää verovelvollinen ja siksi rivin lopussa on 1 + 2 eli 1 mies ja 2 naista.
Jos Adam olisi kuollut, rivillä olisi todennäköisesti lesken nimi esim "Adam Eskelssons E:a".
Johan ja Adam olivat mielestäni veljiä ja Eskelinpoikia.
Alempana on Dr Johan eli renki Johan.
Katso alempana Erich numeron 8 perässä, niin huomaat miten iso E kirjoitetaan sanan alussa. Hesekiel ja Eskel voivat olla samaa juurta, mutta epäilen jälkimmäisen olleen vallitseva muoto. Siitähän tulee esim sukunimi Eskelinen.
Re: Kymenkartanon provinssin henkikirja
Lähetetty: 01.07.2013 17:55
Kirjoittaja marjukka56
Kuinka yleistä oli että nimet saattoivat muuttaa muotoaan kirjoihin kirjoitettaessa? Adamilla oli Lyytikkälän kylässä talossa nro 3 veli Hesekiel, joka nyt tarkkaan katsottuna saattaa olla Eskel. Tiedän että sukuun kuuluva Hesekiel Hesekielinpoika on ollut vielä vuonna 1744 merkittynä Lyytikkälään. Vuodesta 1745 vuoteen 1748 samaan taloon on merkitty Adam Hesekielinpoika - Hesekiel on kadonnut Lyytikkälästä, mutta tulee esille samoina vuosina Hafwolla. Vuonna 1749 Adam katoaa Lyytikkälästä mutta löytyy Hafwolta ja Hesekiel taas katoaa Hafwolta tullakseen esiin Lyytikkälässä. Aivan kuin veljekset olisivat vaihdelleet asuinpaikkaansa päittäin!
Tuo Eskil saattaa hyvinkin olla paikkansa pitävä juttu, nyt kun mietin niin suvussa kulkee edelleenkin nimi Eskel, Eskil jne. Nimi on ollut kirjoitettuna välillä muotoon Ezkil sekä Ezekiel.
Re: Kymenkartanon provinssin henkikirja
Lähetetty: 02.07.2013 09:15
Kirjoittaja timotk
Seurakuntarajojen eri puolilla olen havainnut eroja etunimen muodoissa, mikä mielestäni on seurausta pappien erilaisista mieltymyksistä.
Jos pappi on vaihtunut, sama henkilö voi hyvinkin saada juuri tästä syystä ajan mittaan erilaisia nimimuotoja.
Yleisintä on lyhyt - pitkä vaihtelu, esim. Matts - Matthias, Johan - Johannes, Christer - Christoforus, Sigfrid - Sigfridus, Lena - Magdalena, Greta - Margareta.
Henkikirjoja teki verovouti papin avustamana. Vouti saattoi vielä tehdä omia tulkintojaan.
Re: Kymenkartanon provinssin henkikirja
Lähetetty: 04.07.2013 03:20
Kirjoittaja marjukka56
Kiitos Timo vastauksistasi. Jatkoa pähkäilyyni: Hesekiel Simonpojan kadottua kirjasta taloon jää edellisen poika Hesekiel Hesekielinpoika vuodeksi, jonka jälkeen henkikirjoista en häntä muutamaan vuoteen löydä. Nyt löysinmiehen sivulta jossa on turkasen pitkä osoite!
http://digihakemisto.appspot.com/index_ ... ay2=163491 ja sieltä jakso 287. Sieltä on selkeästi nähtävissä että nimi kirjoitetaan Eskel Eskelson mutta mitä mahtaakaan lukea oikean sivun lopussa?
Re: Kymenkartanon provinssin henkikirja
Lähetetty: 04.07.2013 08:17
Kirjoittaja timotk
Kun Ruotsi hävisi Lappeenrannan taistelun, sotajoukot mellastivat lähiseuduilla ainakin 30 km säteellä ja ryöstivät käytännössä kaiken mitä ei ehditty piilottaa. Tämä tarkastuspöytäkirja tehtiin vahinkojen kartoittamiseksi. Tilalla on aivan vähäiset maa-alueet, lisäksi ovat puilla paljailla kun ovat menettäneet kaiken (irtaimen) omaisuuden, minkä vuoksi ehdotetaan 3 vuoden verovapautta. Tämä on lähes vakiofraasi. Näissä merkinnöissä ei ole tietoja perheen koosta. Varmistathan, että kyse on oikeasta tilasta ja henkilöstä: tämä on Lyydikkälässä.
Re: Kymenkartanon provinssin henkikirja
Lähetetty: 04.07.2013 11:48
Kirjoittaja marjukka56
Kyse on juuri tuosta Lyytikkälän kylän talosta nro 3 josta kirjassa puhutaankin. Henkikirjoissa ei ko. kylästä Hesekieliä (tai Eskil, Esekiel ) löydy lainkaan, seuraavana vuonna 1744 hänet on taas merkitty samaan taloon. Tuo hk:sta katoaminen ihmetytti mutta tuossa vastauksessasihan se selvisi. Ei varoja, ei veroja, ei nimiä kirjaan, lyhyesti sanottuna. Vuoden 1744 kirjassa on käytetty mielestäni nimeä Esekiel Esekielinpoika, kyseessä on kuitenkin sama mies. Voi kun oppisi vielä lukemaan noita sanoja niin ei tarvitsisi vaivata muita! Yksittäin kirjaimet vielä jotenkin näyttävät luettavilta, mutta kun niistä muodostetaan sanoja menevät kiehkurat ja "ämmät, ännät ja eet" ainakin minulla aivan sekaisin. Kiitos sinulle suuresti että autat meitä osaamattomia!