Leinola kirjoitti:
Vielä jäin pähkäilemään niitä merkintöjä. Voisi tosiaan olla niin kuin Eeva kirjoitti, että vtbys tarkoitti sitä, että verotettava maa oli talon maiden ulkopuolella. Siinä Himasen ja Juho Auvisen yläpuolella Eerik Auvinen on yhtenä isäntänä 9 veromarkan(nahkan?) arviokunnassa ja Himasen alapuolella Eerik on Pulkkisen kaverina ja perässä lukee vtbys. Siis asuiko Eerik siinä ensimmäisessä paikassa ja oli sen lisäksi hankkinut Pulkkisen arviokunnasta (aiemmin siinä oli kaksi Pulkkista) maata, mistä maksoi myös veroa?
Joo, isännät on merkitty niihin kymmenkuntiin, joissa heidän asuinpaikkansa sijaitsi. Sen ulkopuolella olevat tilukset olivat "utbys". Tää "hankkiminen" ei ehkä ole paras mahdollinen ilmaus, maakappale on luultavasti peräisin asutusajalta, jolloin maat omittiin pilkottamalla kaski ikimetsään. Pohjois-Savon asutushan oli tuohon aikaan vasta parin sukupolven ikäistä. Sen jälkeen kun Kustaa Vaasa julisti, että kaikki viljelemätön (eli verottamaton) maa kuului "Jumalalle, meille ja Ruotsin kruunulle", piti asukkaiden hankkia itselleen "kukkarokirjat" omistustensa turvaamiseksi.
Hurjalta tuntuu tuo autiovuosien määrä, vähän alempana luettelossa on jopa 27 vuotta. Aika pitkämielistä touhua verottajalta.
Touhu ei tainnut olla verottajan pitkämielisyydestä kiinni, elettiin monella tapaa huonoja aikoja (pikku jääkausi, pitkä viha, ...) eikä autionottajia tahtonut löytyä. Autiokäräjiä pidettiin pitkin 1600-lukua ja niissä kruununpalvelijat saivat kehoituksia hankkia tilalle kiireesti veroamaksava asukas, joka ei useinkaan onnistunut.
Ajattelin, että ne murtoluvut nimien edessä tarkoittavat sitä osuutta talosta, joka on käytössä/autiona, mutta mitä tarkoittaa Pulkkisen ja Auvisen alapuolella olevan Antti Ollinpoika Hakulisen kohdalla 1/8? Tarkoittaako se kahdeksasosaa Hannu Vainikaisen pojan maista vai Antin verosta?
Antti Ollinpoika on isäntänä 8 veromarkan arviokunnassa yhdessä Pekka Ollinpojan ja Niilo Smolanderin kanssa ja sitten vähän alempana luettelossa on tämä merkintä 1/8. Vainikainen oli Pekka Ollinpoika Hakulisen kanssa samassa arviokunnassa vuoden 1589 maakirjassa, mutta hänen maansa oli autiona ja sen jälkeen en ole häntä löytänyt.
Tässä luettelossa on isännät/anekki ja jos omistus oli jaettu määräosiin, on osuudet merkitty. Muissa tulee osien summaksi 1, mutta tässä on vain 1/8 ja selityksenä, että maakappale on 1/8 osuus eli 1 veromarkka Hannu Vainikaisen muualla sijaitsevasta anekista.
Joo, jälkimmäinen on kirkollisveroluettelo niinkuin otsake Prest Lengdh kertoo. Kirkollisvero 1500-1600-luvuilla on varsinainen "Pandora's box", veroperusteet, -parselit, -määrät, jopa veronsaajatkin vaihtelivat ajallisesti ja paikallisesti. Näistä näkee käytetyt perusteet parhaiten kunkin neljänneksen perässä olevasta yhteenvedosta. Veroperusteita (ne, mistä maksettiin veroa) ovat
- kokokiltit
- puolikiltit
- jouset
- leipävakat
- lehmät
- savut
ja veroparseleita (ne, millä maksettiin)
- kilttirahat
- jousirahat
- kinkkurahat
- ruis
- ohra
- kaura
- voi
- kinkut
- lukkarin ohra
Kaikista näistä löytyy guuglaamalla runsaasti selityksiä.
Vuoden 1598 Puumalan Partalan kymmenyksen luettelon lopussa
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=3162689 on Frijhetter-luettelo, mistä löytyvät esim edellä mainitut Eerik ja Juho Auvinen. Ovatko luettelon isännät vapaavuosilla ja selviääkö mistään, minkä takia?
Tää menee ihan arvailuksi, kun ei teksti selitä mitään. Olisko tilat läänitetty ja maksaisivat verovoudille vain papinverot? Tai saaneet vapautuksia itärajan takaisen vihollisen tuhoista (tää pitäis näkyä myös vuotuisten verojen kirjassa)? Parempia ehdotuksia?
Lisään vielä, että mainio opas Pien-Savon asutukseen on
Arvo M. Soininen
Pohjois-Savon asuttaminen keski- ja uuden ajan vaihteessa
Historiallisia tutkimuksia LVIII
Julkaissut Suomen Historiallinen seura
ISBN 951-9254-26-9