Sivu 1/1

Lorenz Gustav Borgenström

Lähetetty: 19.05.2016 21:22
Kirjoittaja Ulderica
Olen vasta aloitellut sukutukimusta jonkin aikaa sitten. Yritän saada selvyyttä esi- isästäni Lorentz Gustav Borgenströmistä. Hän oli alkujaan Borgström ja kotoisin Ruotsista (s. 27.5.1722). Pidempää Borgenström nimimuotoa hän käytti vasta Suomessa vuoden 1757 jälkeen ( sain tietää tästä vasta jokin aika sitten)

Sain tällaisen linkin sukuforumilta, missä olisi varhaisinta tietoa hänestä Suomessa Hauhon Innalassa. En kuitenkaan saa selvää, mitä siinä on. Onko siinä mahdollisesti myös muuta perhettä?

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6132133

Re: Lorenz Gustav Borgenström

Lähetetty: 20.05.2016 14:55
Kirjoittaja marhaminta
Hauhon Innala on Hämeen läänin jalkaväkirykmentin Everstiluutnantin komppanian majoittajan virkatalo. Ylinnä on yliviivattuna eräs viran aiempi haltija (Petter Shierping), seuraavana kersantti Borgström, ja hänen jälkeensä lampuoti Thomas perheineen. Perässä vielä pari yliviivattua sekä yksi itsellisnainen. Innalassa ei siis näyttäisi olevan/olleen naimattoman Borg(en)strömin sukulaisiksi sopivia.

Borgenström tuli Everstiluutnantin komppanian majoittajan virkaan 24.8.1743 Skaraborgin rykmentistä. Sotilasarvo on tässä rippikirjassa jo kersantti, mutta ainahan ei ollut sotilasarvoa vastaavaa virkaa saatavilla. Sotilasuraa on toki kuvailtu pääpiirteittäin sukukirjassa (=Släktbok Ny följd II:1-2, jonka jo tiedätkin), mutta päivälleen ylennykset ja siirrot komppaniasta toiseen selviävät tietysti sotilasasiakirjoista. Selkokielellä uraa ja virkataloja voi Suomen osalta katsoa myös Wirilanderin laatimasta matrikkelista (Kaarlo Wirilander, Suomen armeijan upseeristo ja aliupseeristo 1718–1810. Virkatalonhaltijain luettelot, Suomen historiallinen seura, Käsikirjoja III, 1953). Viranhaltija ei tietenkään aina välttämättä muuttanut virkataloonsa, vaan saattoi jättää sen lampuotien hoidettavaksi, mutta Borgenströmit taitavat tosiaan aina siirtyä suoraan virkatalosta toiseen.

Sukukirjassa L.G.B:n syntymäajan kohdalla viitataan vain sotilasasiakirjojen ansioluetteloihin. Niissä ei mainita syntymäpaikkaa (eikä syntymäaikakaan ole aina satavarma). Ansioluetteloja on luettavissa myös SSHY:n kuvatietokannassa:

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/j ... 3&pnum=504

Sotilasura alkoi siis tarjokkaana Jämtlannin rykmentissä v. 1742 ja jatkui pikavauhtia Skaraborgin rykmentin kautta Suomen puolelle jo v.1743. Tällainen salamana starttaava urakierto on kyllä tyypillistä upseerien pojille. Tästä ei voi kuitenkaan päätellä mitään syntymäpaikasta, ei edes Suomi/Ruotsi. Jotakin lisätietoa voisi irrota Ruotsin rykmenttien asiakirjoista. Hyvällä tuurilla nuorukaisen voisi bongata myös jostakin ruotsalaisesta rippikirjasta, kunhan ensin saisi komppaniat selville. Voi kuitenkin olla, että liikkeet ovat liian nopeita näkyäkseen kirkonkirjoissa.

Re: Lorenz Gustav Borgenström

Lähetetty: 20.05.2016 17:00
Kirjoittaja Ulderica
Todella suuri kiitos sinulle :) Taitaa olla aika vaikea saada tietoja aikaisemmista tapahtumista, mutta pitää vaan yrittää.
Tuota Släktbokia yritän nyt metsästää :)

Re: Lorenz Gustav Borgenström

Lähetetty: 24.05.2016 13:36
Kirjoittaja marhaminta
Tuli nyt vasta jälkeenpäin mieleen, että Ruotsin puolella sotilaita voi paikallistaa Centrala Soldatregistret -tietokannasta:
http://www.ep.liu.se/databases/soldatre ... ch.sv.aspx

Borgströmillä haku ei tärpännyt, mutta Bergström-nimellä löytyy jo jotakin tietoa komppanioista ja paikkakunnista, joista voisi jatkaa tietojen kaivamista.

Re: Lorenz Gustav Borgenström

Lähetetty: 25.05.2016 11:41
Kirjoittaja Ulderica
kiitos sinulle taas :)
Kyllä vaikuttaisi, että tuo Bergström voisi olla oikea. Ruotsalaisia kirkonkirjoja ei taidakaan löytyä, kuin maksullisina versioina...tämä minun ei niin hyvä ruotsinkielen taitokaan ei kyllä hirveästi auta asiaa :)