Salavuoteus tuli ilmi, kun syntyi lapsi. Näin näyttää olleen Anna-Kaisankin tapauksessa. Synnin nimi oli salavuoteus, kun kumpikaan syntinen ei ollut naimisissa, Jos sen sijaan toinen osapuoli oli naimisissa, rankaistiin huoruudesta (hor). Jos googlaat "salavuoteus", löydät useita nettikeskusteluja aiheesta, myös merkinnästä Qvinsperson, jonka Anna-Kaisakin sai lasten kastemerkintöihin. Salavuoteus antoi aiheen merkintään rikoskirjassa, ei tarvittu muuta rikosta. Ainakin tuntemassani Uukuniemen rikoskirjassa on enimmäkseen salavuoteuksia ja juopumuksia...
Lapsen isä ei aina tullut ilmi, ellei häntä haastettu käräjille lapsenruokkoa varten.
Vakka kertoo, että Haukiputaan rikoskirjat löytyvät vuosilta 1808-1858 Muissa asiakirjoissa, mutta niitä voi lukea vain Oulun maakunta-arkistossa (tai lainata omaan kirjastoon; eiköhän tämä edelleen toimi?)
http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/HakuTu ... h=Tee+haku
Voi olla, että samaan aikaan on sakot saanut mieshenkilö ja häntä voi silloin epäillä isäksi. Sitten voi olla, että ketään mieshenkilöä ei ole sakotettu, jos nainen ei ole kertonut toista osapuolta. Harvoin aviottomista voi sanoa, kuka on ollut oikea isä (niin kuin ei aina aviolapsistakaan).
Ennen Kauppiin tuloa Anna-Kaisa oli täällä
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/j ... 0&pnum=191 ja kaikki kolme sakotuksen syytä näkyvät. Anna-Kaisa on ollut välillä Oulussakin.
Tuula K