Ilmajoen Sihtola ja Havusela

Tänne voit lähettää sukututkimukseen liittyviä kysymyksiä, henkilöhakuja, linkkivinkkejä ja muuta sellaista.

Ilmajoen Sihtola ja Havusela

ViestiKirjoittaja saaranen » 13.09.2017 10:03

Pohdintoja siitä minkä ikäisenä sukupuissa esiintyvät henkilöt ovat tulleet vanhemmiksi on keskustelupalstoilla käyty ennenkin ja vaikeahan niistä on mennä varmaksi. Itseäni vaivaa netistä löytämäni sukupuut koskien Sihtolan ja Havuselan taloja 1500-luvun puolesta välistä 1700-luvun alkuun. Mitään netistä löydettyä ei tietenkään pidä suorilta pitää totuutena ilman pitäviä lähteitä ja nyt liikutaan vielä sellaisella ajanjaksolla, että lähteet eivät todellakaan tarkkoja ja itsellä vielä suuria vaikeuksia niiden tulkinnassa / tutkimisessa, niin kaipaisin pientä ajatustenvaihtoa tai tietenkin jos tuuri käy, kovia faktoja :)

Päädyin eräässä sukuhaarassa Liisa Simontytär Havusela / Raskulaan (kuollut 1727 http://hiski.genealogia.fi/hiski/8ayooj ... datut+2575 ja kuollessa mainitun iän mukaan olisi syntynyt n. 1662) ja Mikko Mikonpoika Possola / Raskulaan ( n. 1665-1738 http://hiski.genealogia.fi/hiski/8ayu73 ... datut+3041 )

Liisan vanhemmiksi tarjotaan netissä aika yleisesti Simo Laurinpoika Havuselaa ja Priitta Sikstuksentytär Sihtolaa, joista Priitan kohdalla tulee itselle kysymysmerkkejä vastaan. Hiskistä löytyy seuraava kuolinilmoitus: http://hiski.genealogia.fi/hiski/8aytb6 ... datut+1549 , jossa mainitaan vain: Havusela, äiti, omaisena Jacobz ja ikä kuollessa 89 vuotta. Kyseistä henkilöä tunnutaan pitävän Priittana ja syntymävuodeksi tulisi tällöin n. 1615. Sen mukaan Priitta olisi synnyttänyt 47 vuotiaana Liisan, mikä kuulostaa hieman epätodennäköiselle.

Priitan isäksi puolestaan on mainittu Sihtolan isäntänä 1579-1632 ollut Sikstus Pentinpoika Sihtola. Isäntänä olo ajasta voisi päätellä, että hän olisi syntynyt 1500-luvun puolessa välissä. Löytyy tietysti useita miehiä, jotka ovat tulleet isäksi hyvinkin korkealla iällä, mutta jos tytär Priitta olisikin syntynyt myöhemmin kuin kuolinilmoitus antaa olettaa, olisi Sikstus lähennellyt silloin kumminkin jo 70 vuoden ikää...
saaranen
 
Viestit: 22
Liittynyt: 22.02.2017 13:34

Paluu Sukututkimus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa