Sivu 1/1
Sotilaat löytyvät????
Lähetetty: 07.12.2011 16:33
Kirjoittaja Kaisa Nurhonen
Olen törmännyt tutkailemissani lasteni esi-isien suvuissa siihen, että esim. vihittäessä tai lasten syntymämerkinnöissä on isän ammatiksi merkitty sotilas tai entinen sotilas. Olen lukenut sotilasrullia ja rippikirjojen loppuja, joihin sotilaat on merkitty perheineen. Jokunen on löytynyt, mutta missä ovat loput? Olen jopa oivaltanut, että kylillä on oma ruotunumeronsa. Joissakin rippikirjoissa sotilaat ovat talojen kohdalla pahnanpohjimmaisina. Olivatko tavalliset sotilaat lintujen kirjoissa?
Re: Sotilaat löytyvät????
Lähetetty: 08.12.2011 10:55
Kirjoittaja jokkel
Kerro ensin seurakunta.
Käytäntö vaihtelee seurakunnittain.
Re: Sotilaat löytyvät????
Lähetetty: 08.12.2011 16:23
Kirjoittaja Kaisa Nurhonen
Juuri nyt kaivelen sotilas Peer Kaipiaista (Kaipiain)Pieksämäen Pyhitty/Suonenjoen alueelta. Kuoli 1700-luvun alussa. Sukututkimuksen tehnyt Kaipainen mainitsee sotilasmaakirjan (?). Hänen vaimonsa Cecilia Kålemain kuoli Viipperolla.
Re: Sotilaat löytyvät????
Lähetetty: 08.12.2011 20:25
Kirjoittaja EevaH
Nyt mulla löi vähän tyhjää - Pieksämäeltähän ei ole rippikirjoja 1700-luvun alusta. Muutama katselmusluettelo on 1712-21, mutta vuotuiset luettelot alkavat vasta 1735 (katselmus- ja palkkausluettelot). Väinö Holopaisen hienoilla sotilassivuilla on nyt myös Pieksämäen sotilaat täällä
http://kotisivu.suomi.net/picea/sotilas/pieksamaki.html
Tiedäthän, että Pieksämäen ensimmäinen (1721-24) ja osin toinenkin rippikirja on puhtaaksikirjoitettuna täällä:
http://hiski.genealogia.fi/rk/kirjat.php?srk=394
Sotilasmaakirjoilla ei ole mitään tekemistä sotilaitten, vaan niiden tilojen kanssa, jotka maksoivat viulut eli joiden verot käytettiin esim. upseerien palkkaukseen.
Kutakin ruotua ylläpiti yleensä kolme taloa ja usein ruotutalot on kerrottu pitäjänhistorioissa. Jollei ole, listaavat monet katselmukset ruotutalot ruodun sotilaan lisäksi ruotunumeroittain.
Ja niinkuin Jokkel sanoi, kullakin papilla oli oma käytäntönsä sotilaitten merkitsemisssä. Monesti heidät on listattu rippikirjan loppuun omana osionaan.
Re: Sotilaat löytyvät????
Lähetetty: 08.12.2011 21:56
Kirjoittaja Kaisa Nurhonen
Kiitos Eeva. Olen haravoinut antamasi vinkit ja sen vuoksi kysyinkin. Vihjeet tulevat kiertoteitse, Cecilia Kålemain, siis Silja Kolehmainen, kuoli sotilaan leskenä, joten hänen miehensä Pekka Pekanpojan on oltava sotilas ja seuraavaksi nuorempi Pekka oli myös sotilas vanhimman poikansa Pekan kuollessa, jonka olen löytänyt kuolleista ja haudatuista.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/j ... 719&pnum=3
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/j ... 511&pnum=4
Onko sotilasmaakirjalle jokin muu nimi ja mistä löytyy? Kaivelen mainitsemani tutkijan kirjaamia asioita vain oman sukuhaarani osalta. Jostakin niiden on löydyttävä. Martti Kaipiainen mainitsee vanhimman Pekka Pekanpojan löytyneen sotilasmaakirjassa Pieksämäen Pyhityn kylässä.
Re: Sotilaat löytyvät????
Lähetetty: 08.12.2011 22:12
Kirjoittaja Maija
Sotilasmaakirjat ovat läänintilien tositteita.
Re: Sotilaat löytyvät????
Lähetetty: 08.12.2011 23:41
Kirjoittaja EevaH
OK, Kaisa, tässä sulle linkki Ylä-Savon viimeiseen sotilasmaakirjaan ennen isoavihaa, 1712. Talot eivät ole kylän tai edes pitäjän mukaan järjestyksessä, mutta näillä sivuilla on aika paljon Pieksämäen taloja, välillä Mikkeliä, Ristiinaa ja Kangasniemeä. Tiedot on muuten aika paljon samoja kuin tavan maakirjassa, isännän nimi, vero- ja manttaaliluvut, jne. mutta järjestys on "veronsaajien" mukaan eli joukko-osastottain.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/j ... 4&pnum=752
Sotilaitten nimiä tai edes ruotunumeroita ei näissä ole, ruotusotilaitten (jalkaväen) ylläpito oli ihan oma juttunsa ja sitä on tutkiskeltava sotilasasiakirjoista. Tosin rusthollien osalta saattaa olla jopa tiedot ratsumiehistä ja ne ovatkin omana osionaan sotilasmaakirjoissa.
Re: Sotilaat löytyvät????
Lähetetty: 09.12.2011 00:47
Kirjoittaja Kaisa Nurhonen
Kallisarvoinen vihje! Etsiskelen tästä Nurhosten tyttärienkin puolisoa. Ensimmäisen Pekan on Martti Kaipiainen arvellut kuolleen jo tämän rullan tekoaikana eikä seuraava sotilas ole vielä ihan palvelukseen astumisikäinen * 1702.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/j ... 13&pnum=62 Tästä sivulta kysyisin. Kun Kaipiaisten sukututkimuksessa on mainittu Brita Pekantytär Markkasen syntymäpäiväksi14.5.1735, niin mielestäni on tapahtunut lipsahdus. Pitänee olla 4.6.1735, jos vanhemmat ovat Pekka Markkanen ja Riitta Vehviläinen. Jos kuitenkin äiti on Anna Vehviläinen ja isä Eskil Markkanen, syntymäpäivä pitää paikkansa.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/j ... 15&pnum=26 Tästä ei ainakaan selviä, kumpi Brita on kysymyksessä.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/j ... 4&pnum=398 Ei tässäkään.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/j ... 4&pnum=172 eikä tässä, jossa neljänneksi vanhin Pekkakin vaimonsa Anna Tiitisen kanssa elossa. Tällä lehdellä kuitenkin Karttulan Kaipiaisten esi-isä Pekka Tahvonpoika jo näkyvissä.
Odottelen sotilasmaatilakirjojen digitointia, näkyy olevan vasta Uusimaa arkisto.fissä.
Re: Sotilaat löytyvät????
Lähetetty: 09.12.2011 06:30
Kirjoittaja jussipuranen
Hei
Olisiko linkki
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/j ... 7&pnum=118
hyödyllinen. Sivua, minne Brita menee naimisiin ei siinä tosin sanota.
sivu
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/j ... 97&pnum=45
saattaa myös olla hyödyllinen. Minä ymmärsin, että toinen Brita olisi mennyt Juvemmalle.
Jussi
Re: Sotilaat löytyvät????
Lähetetty: 09.12.2011 17:05
Kirjoittaja Kaisa Nurhonen
Kiitos Jussipuranen, tämä selvitti asian. Muutan siis Britan syntymäajan.
vielä Eevalle selvitykseksi, että Juhani Kaipiainen kirjoittaa käyneensä Tukholmassa arkistoista katsomassa, siis 1980-luvulla. Hän mietiskeli, kuka oli se Pekka, jonka poika ensimmäinen Pekka oli. Jos jostain löytyy Pieksämäen alueelta Pekka Hannunpoika 1600-luvulla, niin olisin kiinnostunut lähdetiedoista. Kaipiaisten suku on laaja, melkein joka pitäjässä on Kaipialan kylä, kun lähdetään Karjalasta kohti Savoa. Toisilla alueilla kirjoitettiin Kaipain ja toisilla Kaipiain, Kaipoin ja Kaipalain jne.