Sivu 1/1

Vetelin vihityt 1679

Lähetetty: 05.08.2022 10:12
Kirjoittaja OrvokkiT
Vetelissä on vihitty seuraava pari:
Erik Eriksson Hannila-Lång ja Anna Eriksdr Salo

Hiski löytää parille kaksi eri vihkiaikaa 28.12.1679 ja 28.12.1680. Alkuperäisissä löytyy myös kaksi eri merkintää, mutta näistä jälkimmäinen on raksittu yli eli hätäisesti voisi olettaa, että vuosi 1679 olisi oikea. Jäi kuitenkin vaivaamaan, että jos pappi on siirtänyt vuoden 1680 merkinnät edelliselle sivulle esim tyhjäksi jääneeseen tilaan niin ovatko ne lipsahtaneet väärälle vuodelle... Onko kukaan tarkistanut tätä mistään muista lähteistä tai voiko sitä edes tarkistaa mistään (maksu tms)? Omat aloitteilijan taidot eivät riitä tarkistamaan. :oops:

Alkuperäisissä vihityissä on myös jotenkin kummallisesti pitkiä välejä, voihan tietysti olla ettei pareja vain ole ollut tai vihkimisiä ei ole merkitty. Tuntuu kuitenkin omituiselta että kaikki menisivät naimisiin vain parin kk sisällä aina tiettynä vuonna vai oliko tämä ennenvanhaan kuinka yleistä?

sivu 4 (kuva 9) vihityt 1678 maalis-huhtikuu
sivu 5 (kuva 10) vihityt 1679 loka-joulukuu
sivu 6 (kuva 11) vihityt 1680 marras-joulukuu
linkki vuoden 1679 kohdalle https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/ ... 32&pnum=10

Sitten vielä tuosta vihkiparin merkinnästä (linkin sivulla viimeinen pari 28.12.)
Luen sen että Erich Erichsson Långile ja Anna Ersdr Erich Hindersonsdr Salo, menikö oikein? H on niin outo Hinderssonissa.

Re: Vetelin vihityt 1679

Lähetetty: 05.08.2022 13:03
Kirjoittaja Essimi
Vastaan hiukan "mutu"-tuntumalla, kun en katsonut kaikkia mainittuja sivuja. Pienillä paikkakunnilla vihkipareja ei riittänyt joka viikolle ja yleensä vihkimiset ajoitettiin niihin harvoihin vapaa-aikoihin, joita maatalousyhteiskunnassa oli: Joulun/Uudenvuodenaika, Juhannus, Mikkelinpäivän seutu, jolloin mm. palvelusväellä oli viikon vapaa. Tuossa linkissä on selkeä merkintä, että pari vihittiin joulukuussa 1679. Sarakkeen otsikko on Kihlautuneet ja vihityt. Näiden kahden tapahtuman lisäksi pitäisi löytyä kuulutuspäivämäärä (joskus kuulutettiin kolmekin kertaa ennen vihkimistä). Merkinnät varmaankin vaihtelevat papin/kirjaajan tavoista riippuen, hyvin voi olla, että yliviivattu merkintä on virhetieto alun alkaen.
Kirkon tileistä löytyy joskus vihkimiseen ja häihin liittyviä maksuja kirkolle ja köyhille. 1700-luvulla kannettiin vihkipareilta leimaveroa, Charta sigillata, mutta ei vielä tämän parin vihkiaikana. Jos rippikirjat ovat tallella, saattaa ehtoollismerkinnöistä näkyä, milloin vävy tai miniä on tullut taloon ja milloin merkitty puolisoksi. Joskus myös ensimmäisen lapsen syntymäaika kertoo jotakin.

Tässä teksti vihkilinkistä: Den 28 decemb. Wigdes Erich Erichsson ifrån Långila och Röringh (och tai med) Pigan Anna Ersdr, Erich Hinderssons dr, ifrån Salo.
Niin ja Hinder, Hindrich, on aivan tavallinen muoto Henrik-nimestä.

Re: Vetelin vihityt 1679

Lähetetty: 08.08.2022 12:44
Kirjoittaja OrvokkiT
Kiitos Essimi vastauksesta!