$TitleText = "Digitointi - skannaus"; include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] . "/sshy/php/header.php"); ?>
( Tämä ohje on tehty Espoon Sellon koneelle; muissa koneissa voi olla eroja.)
Käynnistä tietokone, ja jos käytät CD-levyjä, niin aloita levyn alustaminen. Työasemalla on yleensä hyvät ohjeet tähän (alustus kestää CD-RW-levyllä n. 20 min). Alustuksen aikana aseta mikrofilmi lukulaitteeseen ja etsi filmiltä aloitussivu.
Käännä sivu 90° oikealle ja isonna se lähes lukulaitteen näyttöruudun kokoiseksi. Tarkenna kuva mahdollisimman selväksi.
Vaihda tarvittaessa linssejä. Joskus esim. rippikirjan aukeamasta voi olla välttämätöntä kuvata molemmat sivut erikseen. Kun kuva on keskellä ruutua, aseta "rajamerkit" kuvan reunoille, niin osaat kohdistaa seuraavat kuvat.
Käynnistä skannausohjelma tietokoneesta ja tarkista ohjelman asetukset. Valitse sopiva resoluutio; suositus 400dpi. Valitse harmaasävy tai b/w (mustavalkoinen).
Suorita koeskannaus. Ohjelmasta riippuen valitse toiminto, yleensä Scan page. Skannauksen tulos on hyvä, kun kuvassa näkyy kokonaisuudessaan, reunoja myöten digitoitu asiakirja. Asiakirja on kuvassa suorana ja keskellä aluetta.
Ensimmäisellä kerralla kannattaa ottaa useampia koekuvia ja vasta sitten aloittaa varsinainen kuvaaminen. Mikrofilmirullasta kuvataan kaikki kuvat jaksoittain; esimerkiksi kirkonkirjoista aina yhden kirjan mikrofilmatut sivut. Lisäksi kannattaa kuvata filmin ja filmillä olevat lähteen tunnistetiedot. Niissä on tärkeitä tietoja kuvien jatkokäsittelyä ja tallennuslomakkeen täyttöä varten.
Kuvatessasi ole erityisen huolellinen, ettei kuvia jää väliin. Mikrokorteilta tehdessä kannattaa laskea kuvien määrä, jotta se täsmää kortilla olevien kuvien määrään.
include($_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] . "/sshy/php/footer.php"); ?>