- Arkistomateriaalin digiointi

Sivu päivitetty

Sshy:n kotisivulle

2. Kuvien skannaaminen mikrofilmin lukulaitteella.

Edellinen sivu

Alkuun

Seuraava sivu
Nämä ohjeet on laadittu Espoossa Sellon kirjastossa olevalle Canon Microfilm Scanner 800II:lle. Yksityiskohtaisemmat skannusohjeet ovat ko. kirjastossa. Muissa skanneressa voi olla eroja ja niiden käyttöohjeisiin kannattaa tutustua. Lisäohjeita CapturePerfect-ohjelmalle löytyy täältä.

Huom: Ethän koske Sellon skannerin objektiiviin, sitä ei tarvitse säätää!

Laite kannattaa varata etukäteen soittamalla Sellon kirjaston musiikkiosastolle (09-816 57615). Tarvittaessa pyydä neuvoa skannerin käyttöön kirjaston henkilökunnalta.

Klikkaa kuva suuremmaksi.

A) Käynnistä ensin skanneri ja sitten tietokone. Tietokoneen käyttöä edellyttävät käyttäjänimi ja salasana löytyvät pöydältä koneen läheisyydestä.

B) Liitä koneeseen muistitikku tai ulkoinen kovalevy sekä luo sinne tiedosto alihakemistoineen, johon kuvat tallennetaan (esim. kirkonkirjoja digitoitaessa paikkakunta ja lähdesarja). Tiedoston luonti tapahtuu esim. seuraavasti: Windows-kuvake > Tietokone > E-asema (E:) > Tiedoston luominen hiiren oikeanpuolisella painikkeella Uusi Kansio > esim. Pornainen rippikirja 1760-1800

Materiaalin asettaminen skanneriin

C) Aseta kuvattava materiaali koneeseen. Jos kyseessä on mikrokortti, jatka kohdasta D. Jos kyseessä on mikrofilmi, jatka lukemista kohdasta E.

D) Mikrokortin skannaus

Aseta mikrokortti lasilevyjen väliin (alassuin, otsikkoteksti koneeseen päin) ja vedä lasilevy objektiivin alle. Huom. ole varovainen siirtäessäsi, sillä objektiivin ja lasilevyn väli on tiukka.

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Aseta digitoitava kuva suhteellisen keskelle skannerin näyttöruutua. Helpointa on laittaa se vaakatasoon, jolloin säätöjen helpottamiseksi aukeaman vasemman yläkulman voi asettaa vaakatasossa olevien merkkikulmien vasempaan yläkulmaan.

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Skannerin näyttöruudun oikean alakulman säätönappulasta voit muuttaa kuvakokoa, tarkentaa kuvaa ja muuttaa kuvan asentoa: Kuvakoon muutos (Zoom), Tarkennus (Focus) ja Asennonmuutos (Rotate)

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Tämän jälkeen siirry kohtaan E.

E) Mikrofilmin skannaus

Vedä mikrofilmitaso paikalleen. Huom: Ole varovainen vaihtaessasi kuvaustasoa mikrokortilta mikrofilmille tai päinvastoin.

Aseta mikrofilmirulla vasemmanpuoleiseen metallitappiin, työnnä filmin pää lasilevyn väliin ja työnnä filmiä niin että se liukuu oikeanpuoleisen rattaan alle. Paina sinisestä nappulasta nuolenmukaiseen suuntaan vasemmalle

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Saat kelattua filmiä skannerin etupaneelin oikeassa reunassa olevasta pyöreästä nappulasta. Aseta kuva-aukeama vaakatasoon (vrt. mikrokorttien kuvaus). Muuta kuvakokoa (zoom), tarkenna (focus) ja muuta asentoa (rotate) tarpeen mukaan näyttöruudun oikean reunan nappulasta

Skannausohjelman käyttö

Käynnistä skannausohjelma tietokoneesta ja tarkista ohjelman asetukset. Tarkemmat ohjeet suositeltavan XnView-ohjelman käyttöön löydät tästä ja kirjastosta. Valitse sopiva resoluutio; suositus 400dpi. Valitse harmaasävy (Grayscale).

Suorita koeskannaus valitsemalla Ohjelmasta riippuen valitse toiminto, yleensä Scan page. Skannauksen tulos on hyvä, kun kuvassa näkyy kokonaisuudessaan, reunoja myöten digitoitu asiakirja. Asiakirja on kuvassa suorana ja keskellä aluetta.

Ensimmäisellä kerralla kannattaa ottaa useampia koekuvia ja vasta sitten aloittaa varsinainen kuvaaminen. Mikrofilmirullasta kuvataan kaikki kuvat jaksoittain; esimerkiksi kirkonkirjoista aina yhden kirjan mikrofilmatut sivut. Lisäksi kannattaa kuvata filmin ja filmillä olevat lähteen tunnistetiedot. Niissä on tärkeitä tietoja kuvien jatkokäsittelyä ja tallennuslomakkeen täyttöä varten.

Kuvatessasi ole erityisen huolellinen, ettei kuvia jää väliin. Mikrokorteilta tehdessä kannattaa laskea kuvien määrä, jotta se täsmää kortilla olevien kuvien määrään.

 

Copyright © SSHY 2004-2014